Datadriven medvetenhet om plast i Arktis

Arktis är under press. Plast finns överallt i Svalbardområdet och är skadligt för havslivet, samt nedbryter kustområden och ekosystem i allmänhet.

Publicerat: 22.07.2022

Lästid: ca 3 min

Utsikt over Arktis med Gate to the Arctic logo

Skapar framtidens ambassadörer för ishavet.

För att göra en skillnad i Arktis grundade tre sjömän och havsaktivister "Gate to the Arctic" i januari 2021. Gate to the Arctic är ett evidensbaserat miljömedvetenhetsinitiativ med målet att inspirera kommande generationer att vara arktiska ambassadörer och berättare. De vill skapa initiativ som kommer att bidra till ökad hållbarhet globalt.
En av grundarna, Catharina Frostad, förklarar att de strävar efter att skapa medvetenhet och kunskap genom att ge dessa unga ambassadörer en autentisk upplevelse av Arktis. I samarbete med forskare och experter inom området kommer de att förklara effekten av mänsklig aktivitet på regionen.

Quote

Vi tror att data kan öka den allmänna medvetenheten om problemet och göra vetenskapen mer tillgänglig, särskilt för de yngre generationerna. Vi hoppas att datan kan engagera dem att bry sig om plasten i Arktis. Quote

Catharina Frostad.

Medgrundare, Gate to the Arctic

För att möjliggöra deras uppdrag, ingick Gate to the Arctic ett samarbete med Inmeta. Inmeta är ett företag inom Crayon-gruppen och specialiserar sig på datadriven innovation. Genom ett pro bono-partnerskap har Inmeta gett organisationen en lösning för att bättre samla, koppla ihop och visualisera data som har samlats in.

To personer går gjennom søppel og plast fra havet

Gate to the Arctic samlar skräp från havet

Detta inkluderar integration av väderdata, och tillgång till att importera prover från havsvatten, snö, luft och andra medier för att upptäcka föroreningar i form av mikrofiber och plastföremål. Alla data lagras i en Snowflake-databas och Tableau används för att visualisera datan och göra dem användarvänliga.

Under sommaren 2022 kommer Gate to the Arctic att ta med tjugo 14-20 år gamla ungdomar till Björnøya och göra dem till ambassadörer för ishavet.

«Vårt partnerskap med Inmeta, tillgången till deras kunskap och lösningen de har utvecklat har gjort det möjligt för oss att använda data för gott», fortsätter Frostad. "Vi är glada över att Inmeta ger oss detta värdefulla stöd till projektet."

Björnöya som utgångspunkt

Björnön ligger mitt i havet halvvägs från Norges fastland till den arktiska skärgården på Svalbard. Ön är befolkad av häckande sjöfåglar, fjällrävar och isbjörnar och är omgiven av valar och rika fiskeplatser. Du kan också ibland hitta en forskare där, och tyvärr mycket skräp.

Initiativet Gate to Arctic organiserar expeditioner till ön för att samla prover som upptäcker föroreningar. Björnön är mest lämplig eftersom den har låg lokal förorening och visar därmed hur mycket plast som transporteras med Golfströmmen.

Läs mer om hur vi arbetar med datainsikt och analys.